Need for Speed

Need for Speed

Vi känner inte riktigt behovet.

Av Mats Nylund

Need for Speed, rebooten utan undertitel, släpptes till konsolerna i höstas men först nu får vi också vara med och leka. Jag konstaterar att det här är ett bilspel signerat EA. Du har spelat det förut. Har du det tveksamma nöjet att leva uti hundrade år kommer du att ha tillfälle att spela det åtminstone 50–60 gånger till om du så önskar.

Nyheten i NfS är egentligen att det inte finns några nyheter. Grejen är att du kör omkring på gatorna i ett nattligt Ventura Bay och jagar poäng genom att sladda, vinna lopp, förstöra gatlyktor, hitta prylar eller bara genom att trycka gasen i botten och köra fort utan att krocka. Körkänslan är helt okej även om det ständiga mörkret gör det onödigt svårt att se; du måste tillbringa hälften av tiden med näsan i kartan för att inte köra av vägen i nästa kurva. Fast det gör du väl ändå, för du har ju näsan i kartan.

Den andra halvan tillbringar du, precis som vem som helst idag, med att stirra på din mobiltelefons skärm. Ett gäng osnutna brats som med pappas guldkort köpt bilar de inte kan hantera ringer dig in absurdum mycket. Hör du inte av dem kan du vara säker på att springa in i dem på dem på gatan “belönas” med videosekvenser där skådisarna spelar över så grovt att jag fortfarande funderar på om de inte är datoranimerade. Visst, tack vare kravet på ständig uppkoppling ser du då och då andra spelare susa förbi, men jag tror inte ens att Ghost själva vet varför den funktionen finns där eftersom den aldrig blir mer än bakgrundsbrus.

I korthet:

Vad är det?
Sandlåderacer med amatörskådisar.
Influenser
Need for Speed, tonårsfilmer
Spelas på
Core i3-4130, 6GB RAM, GeForce GTX750 Ti/Radeon HD7850
Kolla även in
Need for Speed: Hot Pursuit, PCG 169, 82 %

04

Väl bakom ratten försvinner all känsla av realism. Street racing borde ha konsekvenser, med tanke på att de som håller på med det med jämna mellanrum plöjer in i bostadshus eller kör ihjäl sig mot betongfundament. Här har dina misstag inga konsekvenser alls, bilen studsar som en gummiboll mot allt hårt, polisen kör du ifrån i ett huj och racing-AI:n fuskar å det grövsta för att du inte ska komma för långt efter, även om du kör som en trippelamputerad sengångare. Det är direkt pinsamt att vinna ett lopp eftersom spelet gör det så uppenbart att det på intet sätt var min förtjänst.

Det finns ingen utmaning här, och eftersom alla områden ser ungefär likadana ut och det alltid är regnvåt natt, är det inte ens kul att utforska. När den enda belöningen för dina ansträngningar dessutom är att få hänga med ett gäng överspända, bortskämda skitungar med kepsen i 45 graders vinkel, ser jag ingen anledning alls att spela Need for Speed. Bättre lycka nästa gång, för en nästa gång blir det.


Cirkapris 600:-
Releasedatum Ute nu
Utgivare Electronic Arts
Utvecklare Ghost
Multiplayer Ja
Webb ea.com/nfs
Pegi 12
Need for Speed Reviewed by on .
2.4

Utslag

48
48
Inga nyheter och jobbiga tonåringar. Inte ens utvecklarna visste vad de vill göra med det här.

About The Author

Related posts