Grim Dawn

Grim Dawn

Mysigt mörker och köttiga strider.

Av Joakim Kilman

Det dröjer inte lång tid innan slagfältet är täckt av livlösa kroppar. Min stridshammare vevar hejvilt och de som står i vägen sprids som löv i vinden. En del pulvriseras till en tjock dimma av blod som blandar sig med den sargade, leriga marken under oss. Det här är en värld utan ljus. Utan egentligt hopp. Den enda möjliga räddningen är du – och en satans massa musklick.

De som blev besvikna på riktningen Diablo III tog kommer förmodligen att älska Grim Dawn. Det är väldigt gammaldags på flera vis, men utan att kännas föråldrat. Både estetiskt och spelmässigt ligger det nära Diablo II, men med drag även från nyare spel som Van Helsing.

Crate består av gamla Titan Quest-utvecklare, och de vet precis vad de är bra på. Fokus i Grim Dawn ligger helt på striderna och karaktärsutvecklingen. Klassystemet är fantastiskt (mycket bättre än det i tredje Diablo), med möjligheten att både specialisera och bredda sin karaktär efter tycke. Det går att kombinera två klasser eller fokusera på en enda, och alla kombinationer är fullt gångbara. Allt handlar om vilken spelstil du väljer för tillfället. Att experimentera med olika sammansättningar är en stor del av nöjet.

Den andra delen består av att klicka ihjäl horder av styggelser. Grim Dawn får till rätt tyngd och köttighet i striderna, oavsett om du kör närstrid, skjutvapen eller magi. Det är väldigt tillfredsställande att sänka en hel hoper elakingar med en välriktad specialattack.

I korthet:

Vad är det?
Ett actionrollspel av den gamla, klicktokiga skolan.
Influenser
Diablo, The Adventures of Van Helsing
Spelas på
2,3GHz CPU, 2 GB ram, Geforce 6800/Radeon X800, 5 GB hdd (minimum)
3,2 GHz CPU, 6 GB ram, Geforce 500/Radeon 6000, 5 GB hdd (rekommenderat)
Kolla även in
Titan Quest, PCG 115, 83 %

5

Storyn är dock inte mycket att hänga i granen. Premissen är det inget fel på, där mänskligheten är fångad i ett krig mellan två högre stående raser som båda har sina djävulska planer för oss. Men det utvecklas aldrig till en riktig intrig. Istället slussas du mest från område till område för att slakta allt, och gärna sänka en och annan boss. Men i slutänden gör det inte så mycket, och jag glömmer snabbt bort bristen på berättande när jag istället gräver ner mig i striderna.

Själva världen är dock detaljerad och atmosfärisk. Allt är nedgånget och krigshärjat. Överallt ligger döda kroppar, forten är i ruiner och invånarna kämpar för sin överlevnad. Det är klichétungt, förstås, men inte mer än förebilden Diablo. Det är den sortens fantasymörker som är så bekant att det nästan är mer mysigt än deprimerande. Och även om jag gärna hade sett lite mer originalitet i monsterdesignen så är de varierade nog för att få jobbet gjort. Grim Dawn slår underifrån och lyckas ta en plats bland genrens giganter.


Cirkapris 230:-
Releasedatum Ute nu
Utgivare Crate
Utvecklare Crate
Multiplayer Ja
Webb grimdawn.com
Pegi 12
Grim Dawn Reviewed by on .
4.3

Utslag

86
86
Ett genomtänkt och gediget actionrollspel som även slår Blizzard på fingrarna i vissa avseenden.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts