The Witcher 3: Blood and Wine – Recension
The Witcher 3: Blood and Wine – Recension

The Witcher 3: Blood and Wine – Recension

The Witcher 3: Blood and Wine är en fantastisk och oväntat solig final.

Av Fredrik Eriksson

Det krävs mod för att sluta på topp. Mod och en gnutta dårskap. De polska rollspelskungarna besitter bådadera. Om steget från The Witcher till Assassins of Kings var enormt så var klivet till Wild Hunt omöjligt. Velens ingemansland, stadspulsen i Novigrad och Skelliges karga örike gav den som ville ett rollspelsepos som sträckte sig en bra bit över hundra timmar. I min värld är det inte bara ett av tidernas mästerverk, utan faktiskt det bästa spelet någonsin. Och vi har några av de bästa vägarna kvar.

CD Projekt är definitivt klara med Witcher 3 och med Geralt som seriens starke man. Jag försöker intala mig själv att jag är okej med detta. Det går så där. Lite lättare blir det då Touissant visar sig vara som gjort för en trött hjälte med sina största äventyr bakom sig. Här porlar forsarna med samma flöde som vinet. Det soldränkta och gröna landskapet med sina vingårdar, sagoslott och prunkande trädgårdar är en idealisk kombination av ett sydländskt landskap (perfekt för pensionärer) och sagor om riddare, ära och hjältedåd (perfekt för monsterjägare som har svårt att slå av på takten).

Lika mycket som det är en avskedsgåva till fansen känns Blood and Wine som teamets avskedsskål till Geralt. Att de vill ta farväl med solsken i blick borde inte passa seriens cyniska rötter men resultatet känns i hjärtat. Riddarna är muntra, talar gärna i vers och deras jakt på ära slutar inte sällan dråpligt.

Till exempel har vi Guillaume de Launfal, en guldlockig och okuvligt gladlynt riddersman. I ena stunden lyckas han reta upp en jätte, krossa en väderkvarn och skrämma en fårskock i panik för att i nästa ställa upp i tornerspelen och direkt slås till marken av ett monster. Varje gång är Geralt där med sitt silversvärd för att rädda livhanken hos sin trögtänkte vän.

07
Halva speltiden kommer du lägga på att segla och flanera. Och du kommer älska varje sekund.

MÄSTERLIGT MERVÄRDE

Belöningen för spelaren är ett vidsträckt och välskrivet sidouppdrag där Geralt, riddare av Rivia, själv får ställa upp i tornerspelet. Han drar sitt armborst och skjuter en bulls eye, galopperar över ängarna samtidigt som han klyver halmdockor mitt itu och gör upp med de andra adelskrigarna i dueller. En av de många styrkorna i Witcher 3 var hur till och med bisysslorna ibland överglänste huvudnumren hos de vassaste genrerivalerna. Blood and Wine är definitivt inget undantag.

Addera det absurda: jakten på en statys magiska testiklar, äktenskapstrubbel mellan ett par gastar och hur Geralt lotsar en man som har en primitiv kamera fastskruvad på skallen genom skogen. Har du tid över kan du slösa den på Geralt alldeles egna vingård. Mervärdet är mäktigt och gör en resa som annars ”bara” varit tio timmar kort, tredubbelt rikt. Många sidospår är dessutom sprungna ur huvudstoryn, vilket ger dem en naturlig plats i äventyret snarare än att kännas insprängda.

Måhända tar Blood and Wine inte i från tårna för att Wild Hunts alla idéer till nästa nivå. Här finns pliktskyldigt nya Gwentkort med Skelligetema och mästarrustning att smida. Ingen av dessa får Touissants himmel att falla ner men det är ändå fina inslag. De nya mutationerna, däremot, är gudasända och fienderna faller som käglor när Geralt frammanar sina signs, nu med ännu mer untz.

Det som väger tyngst är utan tvekan berättelsens huvudnummer. Det inleds spartanskt med ett par mord och en ansiktslös best. Det låter ju inte så svårt, eller? Spoiler: det är mycket värre än du anar. Ett mörker sveper in över Touissant men sin Witcher-vana trogen är den fylld med nyanser, bisarra inslag och en fascinerande ensemble med en gammal vampyrfrände att prata minnen med ända till solen går upp. Mer törs jag knappt berätta för jag ids inte spoliera en av tidernas största avskedsföreställningar.

I korthet

Vad är det?

Sista expansionen tillika Geralts sista äventyr i regi av CD Projekt RED.

Utvecklare

CD Projekt RED

Utgivare

CD Projekt

Webb

thewitcher.com/en/witcher3

Cirkapris

180:-

Pegi

18 år

Testat på

Intel Core i5-4690K, Geforce GTX 770, 8 GB RAM

Kolla även in

Dragon Age: Inquisition, PCG 221, 88 %

 


Touissants ansikten Den gode, den onde, den glade och yrhättan.

Riddaren av Rivia

Så här har du aldrig sett Geralt förut: iklädd riddarmundering redo att kämpa för heder och ära.

Ut01

Den blodsugande gåtan

Vem är Dettlaff? Varför ser han ut som en Buffy-vampyr? Så många frågor och ännu fler spoiler alert-svar.

Ut02

Förkämpe med förhinder

I teorin en nobel riddare, i praktiken en slarver. Guillaume de Launfal har dock hjärtat på rätt ställe.

Ut03

Hertiginnan av pantalonger

Anna Henrietta verkar vara en stabil ledargestalt men rusar snart genom gatorna i bara pantalonger.

Ut04

The Witcher 3: Blood and Wine – Recension Reviewed by on .
4.7

Utslag

94%
94%
Drick dig full på vin, blod och rollspelskärlek. Sagolik final till ett av tidernas stora mästerverk.

 

About The Author

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Related posts