Vampyr

Vampyr

Premiär

Även det odöda livet är konstigt ibland.

Dontnod vill verkligen inte placeras i något fack. Att gå från franska cyborger i en närstående framtid (Remember Me) till amerikanska tonåringar (Life is Strange) var en sak – men ett London år 1918 som drabbas hårt av spanska sjukan känns som ett större kliv. Att göra ett pratigt RPG med tonvikten på en väldigt traditionell bild av vampyrer är ovanligt ostigt för utvecklaren.

Du spelar som Jonathan Reid, en framstående läkare som mot sin vilja förvandlas till vampyr. Nyligen uppstigen ur en massgrav utforskar han ett London förstört av den dödliga spanska sjukan likväl som den mer illvilliga vampyrsmittan.

– Ena sidan av honom är en vetenskapsman som vill läka Londons lidande, säger Philippe Moreau, spelets regissör. Den andra sidan är en nattlig varelse som måste ta liv för att själv överleva.

Dontnods London har gott om kända landmärken som binds samman av den sortens urbana ödeland som gjordes så bra i Dishonored och Bloodborne. Du rör dig bland annat mellan det fattiga, sjuka Whitechapel, hamnen och stadens centrum.

– Det är en gotisk stad, perfekt för en vampyrhistoria, säger art directorn Grégory Szucs.

När jag ser spelet i rörelse är det samhället som är spelets älskvärda kärna. Varje mänsklig karaktär har sin egen personlighet, historia, arbete, relationer och problem – plus några liter delikat blod. Reid vill behålla sin medicinska förklädnad och försöka ta reda på ursprunget till sin vampirism, så han dödar ingen på öppen gata. Men med sin förföringskraft kan han lura med sig offer in i mörka gränder och tömma dem på blod.

Att smaska på färska människor är lockande eftersom det är det lättaste sättet att få erfarenhet och förbättra sina vampyrkrafter. Det finns tre färdighetsträd som bjuder på diverse passiva och aktiva förmågor. Till exempel börjar du med egenskapen att kunna hoppa väldigt högt, men denna kan också uppgraderas till att göra skada vid landning, eller ge tillfällig odödlighet.

Du får också XP genom att döda klenare zombievampyrer och genom att slutföra uppdrag, men vem du väljer att skona och vem du dödar kommer att påverka storyn. Att inte döda någon ger för lite XP, men att döda för många viktiga karaktärer kan innebära att samhället börjar falla ihop.

PCG291.pre_vampyr.g1 25d12bf6acce4208a7f2d23e32e329aa

Monstruöst

Inte alla är en del av samhället, dock. Framför allt inte andra vampyrer. Dontnod har knåpat ihop en uppsjö av olika sorters vampyrer likväl som människor och vampyrjägare att slåss mot, och de använder inte varenda vampyrkliché.

– Det är en så enorm arketyp, det finns så många versioner av den här varelsen, säger Szucs. Har heligt vatten någon effekt på honom? Kan han gå in i ett hus utan att bli inbjuden? Glittrar han i solljus? Vi måste skapa alla regler och sedan bestämma var de kommer ifrån.

Teamet måste också tampas med vetskapen att Vampire: The Masquerade gjort mycket av detta redan.

Striderna är passande nog blodiga och grisiga, men jag har några invändningar. Först och främst är faktumet att invånarna i stort är obekymrade av att befinna sig i närheten av ett rikligt antal blodtörstiga bestar föga trovärdigt.  För det andra känns striderna onödiga, spelet vore mer intressant utan dem. Visserligen rättfärdigar de det märkliga craftingsystemet, som låter Reid plundra lik eller handla med köpmän för att få material till konstiga vapen som en medicinsk såg i trä.

Förutom monstren ställs invånarna inför den verkliga fienden – spanska sjukan, som dödade doktorer och polismän i första ledet och skapade kaos. Det är en bortglömd tid i Londons historia och med Dontnods sedvanliga underlighet och en populär odöd tematik kan Vampyr ändå bli en nattens prins.

PCG291.pre_vampyr.trailer_3 afcb690facc747da808126489ebfc94c

 

Dan Griliopoulos

Liten info

Utvecklare

Dontnod Entertainment

Utgivare

Focus Home Interactive

Webb

vampyr-game.com

Release

2017

About The Author

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Related posts