The Flame in the Flood

The Flame in the Flood

Ingen rast men mycket ro

Är det inte märkligt att postapokalypsen så ofta skildras som en torrlagd ödemark när jorden till ytan består till 70 procent av vatten? Om vår civilisation nu skulle falla känns det väl rimligare att naturen tog tillbaka planeten och täckte den i vatten och grönska. Det är just så undergången ser ut i The Flame in the Flood.

I den här världen är det bara du, din hund och en skruttig flotte som färdas på en lång, slingrande flod som slukat upp byar, bondgårdar och städer i det som en gång var den amerikanska södern. Utspridda längs flodens krökningar är bryggor som leder till små skärvor av vad mänskligheten lämnat efter sig och som du måste plundra för att överleva. Du måste hålla koll på hunger, törst, temperatur och vila, vilket sannerligen inte är lätt då resan kantas av faror. Vilda djur har lika stark överlevnadsinstinkt som du, och i deras ögon är du ett lätt byte.

Spelets kampanj har ett konkret slutmål och erbjuder stundtals checkpoints, medan endlessläget låter floden rinna vidare så länge du överlever, men mekanikerna är annars desamma. Till en början är det inte lätt att styra den tröga flotten genom strömmarna, men man får snabbt feeling för hur den ska manövreras. Flotten blir en trokännare som man faktiskt bryr sig om. Den må vara en hög skrot men det är min hög skrot och varje gång den tar skada är det ett slag i magen.

På torra land kan du leta efter loot, jaga vilt kött eller försöka hitta någonstans att vila. Varje hamn är slumpgenerad så du vet aldrig vad du kommer finna. Är det de förnödenheter du behöver? Eller kommer du springa in i ett hungrigt vildsvin?

Överlevnad kräver framförhållning och en hel del tur. Precis när jag börjar känna mig bekväm tar mitt rena vatten slut eller så drar jag på mig en infektion från ett ormbett. För att klara livhanken samlar du bråte, bygger fällor, vapen och utrustning, men du har en begränsad ryggsäck så att hamstra allt du hittar är inte ett alternativ. Glädjekänslan av att hitta precis rätt föremål i allra sista sekunden är lika stark som förtvivlan när man akut parkerar i en ny hamn och finner den översvämmad av vargar.

Floden är en levande karaktär som man lär sig älska och hata emellåt men som varken är vän eller fiende. Till skillnad från många andra postapokalypser känns världen full av liv, och mer som en början på något än ett slut. Små spillror av story hjälper till att bygga atmosfären men framför allt känns det genom de livliga miljöerna med naturlivet som växer fram genom cementen. Som en karaktär du stöter på uttrycker det: Man blir ju inte ledsen när en sång tar slut, bara lite längstansfull.

I korthet

Vad är det?

Roguelite-överlevnadsresa genom en blött undergångsvärld.

Influenser

Don’t Starve, FTL

Spelas på

2,4 GHz dual core processor, 4 GB RAM, 2 GB hdd (minimum)

Kolla även in

Sunless Sea, PCG 225, 79 %

Cirkapris 160:-

Releasedatum Ute nu

Utgivare The Molasses Flood

Utvecklare The Molasses Flood

Multiplayer Nej

Webb themolassesflood.com

Pegi 16

The Flame in the Flood Reviewed by on .
4.25

Utslag

Betyg 85
85
Ett äventyr lika djupt, överraskande och utmanande som floden det utspelar sig på.

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts