Apokalyptisk ASASAGA att förlora sig i.
Av Fredrik Eriksson
En av oss dog. Det var där vi lämnade The Banner Saga för mer än två år sedan. Sörjandes, plågade och sargade. Vår karavan hade färdats genom en värld som bokstavligt talat slets itu. Vi hade kämpat mot tusentals stenvarelser, sett en jättelik orm störta berg. Vi hade fallit, rest oss och fallit igen.
I The Banner Saga finns inga vinnare. Det finns bara överlevare.
Strategirollspelet från den avhoppade Biowaretrion besitter en ohejdbar dragningskraft och trots att jag rimligen inte haft tid har jag återvänt till vikingasagan flera gånger. Anledningen är just för att det är så fullständigt eget. Kanske inte varje beståndsdel för sig, men tillsammans bildar de ett unikum.
Tvåan är som en uppföljare ska vara: bättre på alla plan. Där originalet startade lite trevande med en berättelse som inte riktigt visste vad den skulle ta vägen inleds The Banner Saga 2 där vi lämnade det. På flykt. I kaos. Än idag känner jag ett sting av smärta över att just den personen dog. Hade jag agerat annorlunda skulle utfallet blivit ett annat och då skulle tvåan ha en helt annan huvudperson.
Konsekvenserna av dina val är med andra ord på riktigt. Fattar du skeva beslut kan det vara lika med svält eller att din starkaste varl – en slags vikingajättar – belönas med enkel resa till Valhalla. Eller vad dödsriket än må kallas i den här världen. Den är som sagt bara influerad av fornnordisk mytologi.
Lätt förenklat har spelet tre olika delar: karavanvyn, dialogerna och turordningsstriderna. Framför allt är det den sista biten som trimmats sedan sist. Slagfälten är inte längre kopior staplade på varandra utan snarare pusselbitar som passar ihop med berättelsen. Vid ett tillfälle reste vi i barkasser längs en flod varpå en fördämning av stockar hindrade framfarten. Samtidigt som jag höll fienden stången såg jag hur mina män högg för sina liv (bokstavligt talat) vid sidan om fältet.
The Banner Saga 2 berikas också med högre leveltak och möjligheten att bredda dina krigare, men framför allt har det flera nya klasser. Bärsärken Bolverk riskerar både frände och fiende när han far fram och kan, om du försvagat motståndet tillräckligt, dräpa en hel dredgehög i samma runda. Folka, hans närmsta kvinna, är en livräddare med skölden som kan skydda alla. Snart får du också sällskap av ett mytiskt hästfolk med mobilitet som saknar motstycke. Plus yxkastare, skalder, tjuvar, etcetera.
Berättelsen griper tag i en, men på den långa resan sviktar tempot vid ett par tillfällen. The Banner Saga har ännu inte nått sin fulla potential men är närmre än någonsin.
Utslag
I korthet
Vad är det?
Rollspelsstrategi i dödsdömd vikingavärld.
Influenser
Asatron, vikingar och XCOM.
Spelas på
2 GB ram, 4 GB hdd (minimum)
4 GB ram, 6 GB hdd (rekommenderat)
Kolla även in
XCOM 2, PCG 235, 90 %
Cirkapris
180:-
Releasedatum
Ute nu
Utgivare
Versus Evil
Utvecklare
Stoic
Multiplayer
Nej
Webb
stoicstudio.com
Pegi
Ej klassificerat