The Banner Saga 2

The Banner Saga 2

Apokalyptisk ASASAGA att förlora sig i.

Av Fredrik Eriksson

En av oss dog. Det var där vi lämnade The Banner Saga för mer än två år sedan. Sörjandes, plågade och sargade. Vår karavan hade färdats genom en värld som bokstavligt talat slets itu. Vi hade kämpat mot tusentals stenvarelser, sett en jättelik orm störta berg. Vi hade fallit, rest oss och fallit igen.

I The Banner Saga finns inga vinnare. Det finns bara överlevare.

Strategirollspelet från den avhoppade Biowaretrion besitter en ohejdbar dragningskraft och trots att jag rimligen inte haft tid har jag återvänt till vikingasagan flera gånger. Anledningen är just för att det är så fullständigt eget. Kanske inte varje beståndsdel för sig, men tillsammans bildar de ett unikum.

Tvåan är som en uppföljare ska vara: bättre på alla plan. Där originalet startade lite trevande med en berättelse som inte riktigt visste vad den skulle ta vägen inleds The Banner Saga 2 där vi lämnade det. På flykt. I kaos. Än idag känner jag ett sting av smärta över att just den personen dog. Hade jag agerat annorlunda skulle utfallet blivit ett annat och då skulle tvåan ha en helt annan huvudperson.

01

Konsekvenserna av dina val är med andra ord på riktigt. Fattar du skeva beslut kan det vara lika med svält eller att din starkaste varl – en slags vikingajättar – belönas med enkel resa till Valhalla. Eller vad dödsriket än må kallas i den här världen. Den är som sagt bara influerad av fornnordisk mytologi.

Lätt förenklat har spelet tre olika delar: karavanvyn, dialogerna och turordningsstriderna. Framför allt är det den sista biten som trimmats sedan sist. Slagfälten är inte längre kopior staplade på varandra utan snarare pusselbitar som passar ihop med berättelsen. Vid ett tillfälle reste vi i barkasser längs en flod varpå en fördämning av stockar hindrade framfarten. Samtidigt som jag höll fienden stången såg jag hur mina män högg för sina liv (bokstavligt talat) vid sidan om fältet.

The Banner Saga 2 berikas också med högre leveltak och möjligheten att bredda dina krigare, men framför allt har det flera nya klasser. Bärsärken Bolverk riskerar både frände och fiende när han far fram och kan, om du försvagat motståndet tillräckligt, dräpa en hel dredgehög i samma runda. Folka, hans närmsta kvinna, är en livräddare med skölden som kan skydda alla. Snart får du också sällskap av ett mytiskt hästfolk med mobilitet som saknar motstycke. Plus yxkastare, skalder, tjuvar, etcetera.

Berättelsen griper tag i en, men på den långa resan sviktar tempot vid ett par tillfällen. The Banner Saga har ännu inte nått sin fulla potential men är närmre än någonsin.

The Banner Saga 2 Reviewed by on .
4.4

Utslag

Betyg 88
88
Överträffar originalet på alla plan och är ett par temposvackor ifrån något ännu större.

 

I korthet

Vad är det?

Rollspelsstrategi i dödsdömd vikingavärld.

Influenser

Asatron, vikingar och XCOM.

Spelas på

2 GB ram, 4 GB hdd (minimum)

4 GB ram, 6 GB hdd (rekommenderat)

Kolla även in

XCOM 2, PCG 235, 90 %

Cirkapris

180:-

Releasedatum

Ute nu

Utgivare

Versus Evil

Utvecklare

Stoic

Multiplayer

Nej

Webb

stoicstudio.com

Pegi

Ej klassificerat

 

 

About The Author

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Related posts