Stardew Valley

Stardew Valley

Hem till gården

Hösten är här. På åkern framför mina fötter glänser den gula majsen och min kacklande kvartett – Amanda, Beatrice, Celes och Dana – lägger allt större ägg. De mår gott. Livet är gott. Sommaren vi hade var dock slitsam med långa dagar på fälten och sena kvällar i gruvan. Jag hade satt upp målet att bygga ut med ett modernt kök innan höststormarna drog in. Det gick till sist, men kostade på.

Sådant är Stardew Valley; vid första anblicken en romantiserad skildring av lantlivet, men under den pixelvarma ytan finns fiskar att fånga, mineraler att utvinna, blommor att plocka, grödor att skörda, kossor att mjölka, vänner att tycka om, någon att falla för, ett eget barn att älska – ett liv att leva.

Det låter och är fantastiskt. Att Stardew Valley är resultatet av en mans vision och ansträngning gör det förstås ännu mer imponerande. Marvelous har tillbringat tjugo år med att förfina Harvest Moon­-serien. Eric Barone slår bondeimperiet i sitt första försök vilket inte är något mindre än en bragd.

Du spelar en yngling som längtar till något annat. Varje dag i storstaden är den andra lik, ingen relation är på riktigt och livsgnistan falnar lite varje gång du stämplar in på jobbet. Ett gulnat kuvert i ditt skrivbord ställer allt på ända. Däri ligger ett brev där din kära farfar testamenterar sin gamla gård till dig. Det som en gång blev hans räddning blir nu din.

I korthet

Vad är det?

Livet på landet.

Influenser

Harvest Moon, Rune Factory

Spelas på

2 Ghz, 2 GB ram, 256 MB videominne, 500 GB hdd (minimum)

Kolla även in

Recettear: An Item Shop’s Tale, ej recenserat

Pages: 1 2

About The Author

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Related posts