Hyper Light Drifter

Hyper Light Drifter

På drift i ljusets hastighet.

Av Rikard Olsson

Jag vet inte var jag ska börja. Samtidigt som Hyper Light Drifter är lätt att sammanfatta med banala jämförelser av ”Zelda möter Dark Souls”-slaget vore det att förringa allt som gör Heart Machines bloddränkta äventyr till ett unikt, elegant och fängslande mästerverk.

Den lika makabra som pampiga öppningen där vår hjälte gör sig redo att ta sig an en armé med jättar sätter tonen för ett spel som inte räds det mystiska och gladeligen släpper taget om min hand. Huvudpersonen är lika enigmatisk som världen hen utforskar och runt varje krök finns ledtrådar kring vad som orsakat dess förfall, men det är sällan något bokstaveras ut mer än nödvändigt.

Hyper Light Drifter ter sig till en början som ett kallt och aningen nihilistiskt spel med en värld vars färgsprakande vackra miljöer ständigt kantas av våld och förfall. Byar står övergivna, döda kroppar ligger staplade i enorma högar och på ett soligt torg hänger nyligen flådda kroppar på rad. Detsamma gäller den oförlåtande svårighetsgraden som säkerligen kommer få många att avfärda det som orättvist. Hyper Light Drifter är dock smartare och mer välbalanserat än det först verkar.

Lär dig genom att göra

Från ruta ett har du allt som behövs för att ta dig an nästan allt spelet kastar mot dig, men detta är bara en av många saker du tvingas lära dig på egen hand. Uppgraderingar kan köpas för de sparsamt utspridda guldskärvor som finns att hitta i omvärldens många hörn, men precis som med allt i världen måste du själv lära dig hur de bäst ska användas.

När jag till exempel insåg att varje fiende har ett väldigt förutsägbart rörelsemönster blev striderna lika mycket pussel som ett test för reflexerna. Att memorera strategier och anpassa sig efter de olika kombinationerna av monster man konfronteras med är bokstavligt talat livsviktigt. Ett litet misstag är allt som räcker för att tappa kontrollen och varje sekund är dyrbar. Timing är allt och det gäller att välja rätt tidpunkt för varje rörelse. Hyper Light Drifter kräver mycket av dig men det litar också på att du har självförtroendet och tålamodet som behövs för att övermanna hindren.

I korthet:

Vad är det?
Hårt, rättvist och blodigt actionäventyr.
Influenser
Dark Souls, The Legend of Zelda.
Spelas på
1,2 Ghz, 4 GB ram, 512 MB grafikkort, 2 GB hdd (minimum)
Kolla även in
Titan Souls, 75 %, PCG 225

 

HLD_07

 

Till skillnad från många andra spel som bär sin svårighetsgrad som ett hederstecken är Hyper Light Drifter en utmaning i ordets rätta bemärkelse, som snarare inspirerar än bestraffar. Varje strid är en prövning, varje backhåll dödligt och även den mest försiktiga spelaren kommer att stupa emellanåt, men sanningen är att varje utmaning är överstiglig och ingen fiende odödlig.

Spelet fostrar känslan av att hur orimligt svår en viss situation än verkar vara finns verktygen alltid i dina egna händer. Inte genom att grinda eller genom att tjäna ihop till bättre utrustning, utan genom att ha tålamod och huvudet på skaft. Ungefär som att dess värld kantas av hopplöshet men där hoppet ändå överlever, trots att dess invånare har all anledning att själsligen gå under. På ett subtilt sätt undervisa spelet en att aldrig ge upp, att inte låta sig själv tappa kontrollen på grund av frustration. Få spel har förmågan att klara av den balansgången och få spel gör det så värt besväret.

Hyper Light Drifter kastar dig utan eftertanke i poolens djupa ända men bara för att det litar på din förmåga att hålla huvudet ovanför vattenytan. Tack vare den perfekt balanserade svårighetsgraden och den oemotståndligt fullspäckade världen blir man konstant inspirerad av att inte låta modet svika och att aldrig ge upp. Det om något är väl ett hoppfullt budskap.


Ljusets riddare

Vi guidar dig till de bästa uppgraderingarna

Chain Dash
Förmågan att snabbt drifta åt ett håll är ditt absolut starkaste vapen i de värsta striderna, och den här utökningen låter dig kedja samman flera sprintar på rad. Skaffa den så fort du kan.

Bomb
Bomben är perfekt för att lätta på trycket när du blir påhoppad av stora grupper, speciellt i små utrymmen. Pass på bara så att du inte slösar då omladdningstiden är olidligt långsam.

Bullet Deflect
När du terroriseras av fega jäklar som pepprar kulor på avstånd är den bästa medicinen att smasha tillbaka deras projektiler rätt i deras uppnosiga plyten.


Cirkapris 170:-
Releasedatum Ute nu
Utgivare Heart Machine
Utvecklare Heart Machine
Multiplayer Nej
Webb heart-machine.com
Pegi –

Hyper Light Drifter Reviewed by - .
4.5

Utslag

90
90
Ett av de smartaste, brutalaste och mest eleganta actionspelen på länge.

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar