Fragments of Him

Fragments of Him

Livet efter att ett liv tar SLUT.

Av Erik Bergérus

Will är en man på väg in i någon sorts etablerad yngre medelålder. Han har ett jobb som han trivs med, lägenhet i centrala London och en pojkvän som älskar honom. I berättelsens början går vi igenom en slö morgonrutin av tekokande och en dusch, samtidigt som Will ponerar att fria till pojkvännen. Han sätter sig sömngångaraktigt i bilen, ger sig av till jobbet och omkommer i en plötslig trafikolycka.

Här följer tre människors berättelser. Wills farmor, hans pojkvän och hans ex-flickvän berättar om hur han format och förändrat deras liv. Allt från hur farmor försäkrar sin sonson om att det inte finns monster i hans sovrum, till att hon blir bestört av att se honom kyssa en annan man när hon besöker honom på universitetet. Vi tar del av känslorna som han väckte hos den kvinnliga studentkollega som snart förstod att det var en kärlek som var dömd att ta slut. Och vi är med hans pojkvän under den allra svåraste tiden i sitt liv, genom förödelsen på väg mot katarsis.

fragmentsofhim3

Vi är med, men blir aldrig delaktiga mer än som glorifierade bladvändare. Fragments of Him är aldrig riktigt i behov av sin interaktivitet. Korta, linjära historier som Gone Home och Dear Esther använder upptäckande och utforskande för att höja sig över möjligheterna hos ett statiskt berättande. Telltaleäventyr använder val och konsekvenser (eller illusionen av dem) för att påverka på ett sätt som böcker och film inte kan. Utvecklarna Sassybot har inte hittat ett speltekniskt effektivt uttryck. Spelet berör och fungerar, inte på grund av sitt medie utan snarare trots det. Historien är så finkänsligt välskriven, den grafiska helheten så gripande och skådespelarprestationerna så utmärkta att resultatet varit bra oavsett form. Och spelformen känns varken optimal eller särskilt välvald.

Min syster såg på när jag spelade, och jag vågar påstå att hon egentligen fick en identisk upplevelse av spelet. Samtidigt var den upplevelsen mycket stark. Erfarenheter som utvecklarna tagit till sig, både i sina egna liv och genom uttömmande samtal med medmänniskor, lyser igenom på ett sätt som gör även de på ytan stela och färglösa karaktärerna otroligt mänskliga. Trots att jag inte kan skaka av mig känslan att spelmediet inte var riktigt optimalt för Fragments of Him kan jag inte förneka den förståelse och tröst som spelet förmedlar. Upplevelsen är bara runt två timmar lång men den lämnade mig med en vacker hoppfullhet som stannat kvar sedan dess.

Fragments of Him Reviewed by on .
4

Utslag

80
80
En vacker och uppriktig upplevelse, trots att de speltekniska elementen inte förhöjer helheten.

I korthet

Vad är det?

Finstämd berättelse om kärlek och förlust.

Utvecklare

Sassybot

Utgivare

Sassybot

 

Spelas på

2,1 GHz quad core, 6 GB ram, 2 GB vram (rekommenderat)

Kolla även in

Actual Sunlight, PCG 214, 80 %

 Cirkapris

185:-

 

Webb

fragmentsofhim.com

Pegi

Ej klassificerat

About The Author

Lagom melankolisk pojkman som gillar sobert berättande och gamla saker.

Related posts