Firewatch

Firewatch

Sätter fyr på hjärtat.

Av Joakim Kilman

Min pappa sade ofta att han ville flytta till en stuga långt ute i Alaskas vildmark. Jag trodde då att det i grunden var någon form av naturromantik, men idag förstår jag att det handlade om helt andra saker. Om att fly från sig tillvaron, sig själv. Att söka en ny framtid både i och utanför sitt eget jag. Firewatch handlar om just detta. Det är en finstämd, lågmäld berättelse om två ensamma människor långt ute i den amerikanska vildmarken.

Intrigen är konstruerad som ett mysterium som långsamt men säkert vecklar ut sig under spelets gång, och även om just svaren på frågorna är mindre viktiga än resan dit är det ändå bättre ju mindre du vet innan du börjar spela.

Firewatch börjar lite som Pixarfilmen Upp, med en sammanfattning av ditt liv tillsammans med din fru. Något händer och för att försöka få ditt liv på banan igen tar du ett jobb som skogsvaktare vars primära uppgift är att rapportera om eventuella skogsbränder. Ditt enda sällskap där ute är din överordnade, Delilah, som bor i ett annat torn en bra bit bort. Den enda kontakt ni har är genom radion och ganska snart börjar en fin vänskap spira.

En stor del av vad som gör spelet så tilldragande är just de fina samtalen om stort och smått mellan huvudkaraktären Henry och Delilah. Allt eftersom du utforskar de underbart vackra skogsmiljöerna kan du rapportera saker till henne, och ofta triggar det samtal om allt möjligt. Dialogen är ofta rolig, men teman om sorg och skuld löper som en röd tråd och genomsyrar atmosfären. Firewatch är en bitterljuv upplevelse som inte liknar något annat. Skönheten och det lågmälda anslaget går att likna vid Dear Esther, men Firewatch är mycket mer konkret och lättillgängligt.

Av och till får du också göra val som till viss del påverkar hur berättelsen utvecklar sig. Men i stora drag är detta en linjär och karaktärsfokuserad berättelse. Jag hade gärna sett att man fått lite mer frihet att utforska, och kanske lite mer insikt i vardagen för en ensam skogsvaktare. Å andra sidan hade spelet riskerat att tappa i tempo då.

Det stegrande mysteriet är kanske inte så värst rafflande, men det mynnar sympatiskt nog ut i något som såväl känslomässigt som tematiskt perfekt i sammanhanget. Det är dock först och främst som en berättelse om två sympatiska men trasiga människor som Firewatch griper tag om en. Det är stundtals lika vackert visuellt som emotionellt, och det är sannerligen en bedrift.

I korthet

Vad är det?

En visuellt slående och känslomässig berättelse om två ensamma människor.

Influenser

Upp (Pixar-filmen), Gone Home

Spelas på

Intel Core i3 2 GHz, 6 GB RAM, Geforce 450 1 GB grafikminne, 4 GB HD

Kolla även in

Dear Esther, PCG 184, 81 %

Liten info

Cirkapris 175:

Releasedatum Ute nu

Utgivare Campo Santo

Utvecklare Panic Inc, Campo Santo

Multiplayer Nej

Webb firewatchgame.com

Pegi 16

Firewatch Reviewed by on .
4.25

Utslag

85
85
Ett finstämt karaktärsdrama i en underskön miljö. Lika egensinnigt som gripande.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts