Dreamfall Chapters Book 4: Revelations

Dreamfall Chapters Book 4: Revelations

Den längsta resan kör fast i gamla hjulspår men bryter ny mark.

Av Erik Bergérus

I mina drömmar ser jag ibland Gribblaren. Hon var en vidrig häxa som åt likväl människor som de små ludna varelser som bodde i hennes skog. För femton år sedan, i Den längsta resan, kom April Ryan in i Gribblarens hus. Häxan var inte hemma och stunden då en alltmer uppskrämd April undersöker den gamla kvinnans blodiga köksverktyg var otroligt ominös. Denna scen är ett av de första exemplen på effektivt berättande genom spelmiljöer som jag kan dra mig till minnes. Pusselbitarna var absolut inte subtila, men jag hade aldrig tidigare upplevt samma hotfulla stämning i farans egentliga frånvaro. När Zoë Castillo kommer till samma plats, i fjärde kapitlet av Dreamfall Chapters, är scenen som utspelar sig betydligt mer storslagen. Den gamla Gribblaren, hennes långa tänder och stirrande ögon, är borta. Istället utspelas en regelrätt fantasystrid mellan Zoë och ett tio gånger så stort vidunder.

Detta bombastiska skådespel är delvis vad Dreamfall Chapters behöver, och det markerar en punkt där studion tar sitt visuella berättande betydligt längre än tidigare. Berättelsen var tvungen att slänga i en högre växel och öka insatsen. Beväpnade med en välbehövlig uppgradering till Unity 5-motorn har Red Thread gjort Dreamfall vackrare än någonsin, och vi får för första gången uppleva Ragnar Thörnquists unika platser på ett mycket mer fullkomligt sätt än tidigare.

I korthet:

Vad är det?
Fantasy-sci-fi-leta-klickande-isch.
Influenser
Jobbiga omskrivningar och gamla spel.
Spelas på
2 GHz dual core, 3 GB ram, 512 MB VRAM (minimum)
2,5 GHz quad core, 8 GB ram, 2 GB VRAM (rekommenderat)
Kolla även in
Life Is Strange: Episode 5, PCG 233, 86 %

dreamfallchapters8

Samtidigt som ljussättning och modellering skapar platser och stämningar som överträffar de flesta AAA-produktioner, haltar tyvärr äventyrandet värre än i någon tidigare del. Många och långa är sessionerna där jag som spelare blir passiv åskådare med dialog blott stundtals samt utforskande att ägna mig åt. Detta är i sig inget problem. Däremot så har Red thread inte distanserat sig från klassiska peka och klicka-konventioner så som exempelvis Telltale gjort, och lösningarna på Kian och Zoës bekymmer är ofta nittiotalstypiska inventorypussel som alltid lägger en blöt filt över berättandet, snarare än att förhöja det.

Spelet åberopar gammal teknik men lyckas samtidigt bryta helt ny mark i sitt beundransvärda sätt att hantera sexualitet. Redan i förra episoden etablerades den manliga huvudpersonen Kian som homosexuell, och om det fanns några tvivel kring den känslomässigt distanserade Likhos preferenser så har de garanterat försvunnit i och med det här avsnittet. Trots tekniska tvivel så är det med flaggan i topp som Dreamfall Chapters närmar sig sitt sista, och avgörande kapitel.


Cirkapris 280:- för hela säsongen
Releasedatum Ute nu
Utgivare Red Thread Games
Utvecklare Red Thread Games
Multiplayer Nej
Webb redthreadgames.com/games/chapters
Pegi 16
Dreamfall Chapters Book 4: Revelations Reviewed by on .
3.9

Utslag

78
78
Berättelsen har tagit fart, och jag försöker desperat hålla mig kvar.

About The Author

Lagom melankolisk pojkman som gillar sobert berättande och gamla saker.

Related posts