Dirt Rally

Dirt Rally

Ett av årtusendets bästa rallyspel.

Av Mats Nylund

Det känns som om rallyspelen är på dekis. Jag har egentligen inte blivit riktigt upphetsad över ett rallyspel sedan jag rattade en Volvo Amazon i skogarna i Rally Championship. Det var fjorton år sedan, och även om det kommit ett antal spel sedan dess så har inget riktigt haft den där perfekta rallykänslan.

Du vet vad jag menar. Ett rallyspel ska ge dig känslan av att du ständigt balanserar på avgrundens rand, på yttersta gränsen av väggreppet, eller för all del en liten bit bortom den. Det ska belöna dig för att du tränar på banorna, ställer in bilen rätt och framför allt för att du vågar pusha dig lite, lite längre än du egentligen borde för att kapa de sista hundradelarna som krävs för att avsluta loppet som vinnare.

dirt5
Massor av Hella 1 000: check. Fånig regskylt: check.

Det är exakt vad Dirt Rally lyckas med. Det här är ett spel som bör spelas med ratt för att komma till sin fulla rätt, men även med en gammal hederlig Xbox-kontroll förmedlar det en så övertygande känsla av att köra på gränsen av din förmåga att det nästan är omöjligt att lägga ifrån sig när man väl tryckt gasen i botten.

Det är även en nygammal riktning för spelserien, som vacklat och vinglat omkring en del i sin jakt på relevans. Nu satsar Codemasters emellertid helt på seriös rallysimulation. De kastar ut alla fåniga låtsasgrenar och pseudo-rollspelskarriärer till förmån för ett spel där du långsamt kämpar dig upp i rankingen, skaffar nya fräscha bilar och besöker vansinnigt vackra banor över hela världen. Inklusive svenska värmlandsskogar. Framför allt kör du en kopiös mängd kärleksfullt simulerat rally.

Att det dessutom låter helt underbart, inte minst när du tittar på reprisen efter en intensiv sträcka, och innehåller 39 olika bilar, allt från 60-talslegender till fjolårets vinnare, är fina bonusar.

Dirt Rally är inte ett förlåtande spel. Tillbakaspolningsfunktionen är borttagen och minsta miss kan kosta dig segerns sötma. Det finns heller aldrig tid att reparera allt du kör sönder mellan varje etapp, och att ta dig an utmaningar med trasiga däck eller rykande motor är riktigt svettigt. Men det är aldrig orättvist och om du följer din kartläsares perfekt tajmade instruktioner och kör aningen modigare än du egentligen vågar, blir du inte sällan rikligt belönad. Det här är det bästa rallyspelet på länge, och det mest fokuserade bilspel Codemasters gjort sedan TOCA 2.

 

I korthet

Vad är det?

Rallyspel utan distraktioner.

Influenser

Richard Burns Rally

Spelas på

Core i3-serie, 4 GB ram, AMD HD5450 eller Nvidia GT430, 35 GB hdd (minimum)

Core i5 4670K, 8 GB ram, AMD R9 290 eller Nvidia GTX780, 35 GB hdd (rekommenderat)

Kolla även in

Assetto Corsa, ej recenserat

 

Liten info

Cirkapris

450:-

Releasedatum

Ute nu

Utgivare

Codemasters

Utvecklare

Codemasters

Multiplayer

Ja

Webb

dirtgame.com u

Pegi

3

Dirt Rally Reviewed by on .
4.35

Utslag

87
87
Fokuserad rally med rakbladsvass körkänsla. Så ska det se ut!

About The Author

Related posts