Day of the Tentacle: Remastered

Day of the Tentacle: Remastered

En av äventyrsgenrens mesta klassiker i kärleksfullt renoverad form

Det allra första spelet jag köpte till min splitternya, hypermoderna 486:a med hela 4 MB RAM var Day of the Tentacle. Jag hade ju trots allt bytt upp mig till PC från Amiga delvis för just det spelet. Day of the Tentacles varma, humoristiska värld har genom åren varit en ständig tillflyktsort. Det finns inte en pixel i spelet jag inte vänt och vridit på vid något tillfälle. Jag kan vindlingarna i den där herrgården spelet utspelar sig i som linjerna i mina handflator.

Day of the Tentacle har alltid stått i skuggan av Grim Fandango. Det saknar det spelets djup, men har å sin sida en svårslagen charm, en genuin kärlek till sina karaktärer och, inte att förglömma, fenomenala pussel som slår det mesta på fingrarna.

Mycket av framgången beror på att de tre älskvärda huvudpersonerna, Bernard, Hogie och Laverne alla är fast i varsin tidsperiod och måste hjälpa varandra för att ta sig vidare. Det betyder att du måste tänka utanför boxen och använda tidens tand till din fördel på olika vis. Det är briljant fullständigt briljant pusseldesign som inte bara fungerar inom spelets absurda ramar, utan bidrar till att få alla delar av spelet att kännas sammanflätade.

DotT är förstås också fullt av sköna karaktärer och ofta väldigt rolig dialog. En återkommande favorit är att konversera med en genom åren ständigt närvarande mumie. Han svarar naturligtvis aldrig, men det är ändå några av spelets bästa konversationer. Precis som i föregångaren Maniac Mansion finns också möjligheten att stoppa en hamster i en mikro vilket ju alltid är trevligt.

Den nya grafiken är rakt av en högupplöst version av originalets grövre pixlar. Det är troget in i minsta lilla detalj, men i mina ögon saknar det lite av den skitiga charmen i originalets mer organiska look jämfört med de rena, släta ytorna i nyversionen. De ryckiga animationerna gör sig också lite bättre i originalform. Detta är dock petitesser, och eftersom du hela tiden kan växla mellan original och remaster är det inte heller något problem. Du kan uppleva spelet precis som du vill. Alla originalrösterna är också bevarade, på gott och ont. Skådespeleriet är inte precis alltid på topp, men det styltiga bidrar också en hel del till den säregna atmosfären och humorn.

Att Day of the Tentacle äntligen är tillgängligt igen för den breda allmänheten är en sann kulturgärning. Bernard och hans vänner har tröstat mig många gånger genom åren, och nu kan de fortsätta göra det för en ny generation spelare.

I korthet:

Vad är det?

En oumbärlig äventyrsklassiker, troget uppdaterad av originalskaparen Tim Schafer.

Influenser

Tex Avery-filmer, Maniac Mansion

Spelas på

1,7 GHz Dual Core, 2 GB RAM, GTX 260/Radeon 4870, 2,5 GB HD (Minimum)

2,2 GHz Dual core, 3 GB RAM, GTX 460/Radeon HD 6850 (Rekommenderat)

Kolla även in

Grim Fandango Remastered, PCG 2XX, XX %

Day of the Tentacle: Remastered Reviewed by on .
4.5

Utslag

Betyg 90%
90%
Fortfarande svårartat charmigt, älskvärt och varmt. Plus fenomenala tidsresepussel, förstås.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts