Danganronpa: Trigger Happy Havoc

Danganronpa: Trigger Happy Havoc

DÖDSKUL i skolbänken.

Av Fredrik Eriksson

Många, däribland jag, brukar se tillbaka på högstadietiden som en era som handlar om att äta eller ätas. Alla fick olika roller de sällan ville ha: plugghästen, clownen, tjockisen eller den där helt vanliga ungen, den som ingen riktigt såg eller kom ihåg. Makoto Naegi är sådär plågsamt lagom men har av ren och skär tur blivit antagen till Japans mest exklusiva och prestigefyllda skola.

Där ställs han inför alla slags arketyper: sportfånen, gothtjejen, datanörden och ett knappt dussin andra elever som briljerar på respektive område som sång, mode och skrivande. Här finns till exempel Sayaka, en stor popstjärna, och Leon, ett ofrivilligt basebollproffs. Makoto själv har inga iögonfallande egenskaper utan han bokstavligt talat vann lyckans lotteri.

Otur för honom, ty Hope’s Peak är inte alls vad han och de andra tror. Här handlar det inte om att äta eller ätas – utan om att döda eller dö. Monokuma är en bedrägligt gladlynt person som manifesteras i form av en mekanisk teddybjörn. Denna ”rektor” har förseglat alla ingångar, det är omöjligt att fly från skolan, och kidsen kan om de vill leva sina liv här med alla bekvämligheter man kan tänka sig.

01

Haken är att det finns en – enda – väg ut. Du måste döda en av dina vänner och dessutom undgå att bli avslöjad. Misslyckas du dör du och dina vänner får fortsätta att leva. Lyckas du släpps du fri men i gengäld avrättas alla andra. För Makoto är detta inte ens ett alternativ. Jag håller med honom, för ensemblem är fantastisk. Den är udda, älskvärd och stundtals helt sjuk i huvudet.

En stor del av spelet handlar om att vandra runt i skolan och prata med de här karaktärerna, att lära sig vilka och hur de är. Danganronpa är en visuell roman och som sina likar är det rejält rikt på text. Berättelsen är emellertid fyndig och spännande så texten må vara tung men den tynger aldrig. Trots att många personer introduceras på en gång är de så vitt skilda att de direkt fäster sig – och jag fäster mig vid dem. Detta gör att spelets andra sida, utredningar och rättegången, betyder ännu mer.

Morden är ofrånkomliga, suget efter att fly från fängelset är för starkt. Efter att ha smält din väns frånfälle (inte helt lätt…) nystar du i ledtrådar, säkrar bevis och förhör dina klasskamrater. Själva rättegångarna är grädden på moset. Här gäller det att via ett slags rytmspel skjuta ner motsägelser med dina bevis; så kallade ”truth bullets”. Tempot är högt men segerns sötma är bitter, för det innebär att du mister ännu en vän och att paranoian stegras ytterligare.

Döden vägrar vila.

Danganronpa: Trigger Happy Havoc Reviewed by on .
4.25

Utslag

85
85
Oemotståndlig mix av tonårsdrama och bestialiska mord.

I korthet

Vad är det?

Interaktiv manga med flertalet mordgåtor.

Influenser

Saw-filmerna, Hunger Games-böckerna, Ace Attorney-spelen.

Spelas på

2,8 GHz core 2 duo-processor, 3 GB ram, 1 GB vram, 5 GB hdd (minimum)

Core i5-3470-processor, 4 GB ram, 1 GB vram, 5 GB hdd (rekommenderat)

Kolla även in

Aviary Attorney, PCG 236, 80 %

Cirkapris

330:-

Releasedatum

Ute nu

Utgivare

Spike Chunsoft

Utvecklare

Spike Chunsoft, Abstraction Games

Multiplayer

Nej

Webb

danganronpa.us

Pegi

Ej klassificerat

About The Author

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Related posts