Black Desert Online

Black Desert Online

Traditioner möter innovationer och bitterljuv musik uppstår.

Av Mattias Frost

Böljande hav, vidsträckta slätter och grönskande skogslandskap är omgivningar som onekligen får mig att vilja upptäcka vad som finns bortom bergen, sjöarna och sumpmarkerna. Mitt i all denna skönhet står jag: ett hiskeligt missfoster med deformerat ansikte och vulgärt smink – resultatet av inte särskilt hårt slit i Black Desert Onlines imponerande karaktärseditor.

Det dräller med folk överallt och chattkanalen ljuder av liv. Någon drar ett skämt om att World of Warcraft var världens första mmo, varpå upprörda spelare med bättre koll gör sina ilskna röster hörda. Spelare trängs på en brygga där de står och fiskar medan solen tar ett dopp i havet framför dem. Några av fiskarna befinner sig på sand­stranden där de soltorkar sin fångst.

3
Vissa vill bara se världen brinna.

Ett stenkast därifrån har två späda alver framkallat en ursinnig goblinboss som de försöker kämpa ihjäl med sina kvicka fötter och pilbågar. Anor från förr – från en tid innan instant travel, looking for group-verktyg och flygande mounts – är påtagliga och ingjuter en särskild slags liv och rörelse i världen.

Att utvinna råvaror och tillverka saker av dem fungerar överlag så som mmo-spelare är vana vid, och är centrala delar i Black Desert Online. Med det sagt så finns det minst lika mycket utrymme för att ta ut dina eventuella aggressionsproblem på slagfälten. Pvp sker främst ute i världen där höglevlade spelare kan puckla på varandra under relativt ordnade former, när gillen förklarat krig mot varandra. Det går dock att slå ihjäl oskyldiga spelare också, så det gäller att ha ögon i nacken när man befinner sig i attraktiva grinding-områden. I framtiden ska det även vara möjligt för gillen att slåss om slott och fästningar i så kallade sieges.

GRINDA MIG HIT, GRINDA MIG DIT

Föredrar du att byta trollstav och svärdsklinga mot den lokala faunan går det också utmärkt. Vare sig man ägnar sig åt närstrid, avståndsattacker eller magi så är upplägget actionbetonat med möjligheter att koppla ihop kombos för extra mycket skadegörelse. Striderna är snabba och kräver att man har koll på karaktärens position i förhållande till motståndarna – vilket är betydligt roligare än tab targeting-principen från den äldre skolans mmo. Särskilt förtjusande är det att spela en klass som är bra på att kötta ihjäl stora grupper med fiender samtidigt. En typ av tillfredsställelse som lindrar faktumet att man måste repetera manövern sjukt många gånger – Black Desert Online är nämligen väldigt grindigt. Pve-materialet levereras i form av gamla hederliga koreanska massmord där konceptet ”bege dig ut på ett fält och döda orcher i tre timmar” upprepas som ett mantra. Situationen räddas bara delvis av att striderna i sig är underhållande.

Mmo-nybörjare bör även känna till att Black Desert Online är ett av de mest opedagogiska spelen i genren. Det finns många system att lära sig för att bli framgångsrik, men få av dem förklaras fullt ut, eller på ett sätt som nybörjare kan förstå. Väljer du att testa lyckan i spelet har du en minst sagt förvirrande tid framför dig, men också givande. När pusselbitarna så småningom faller på plats befinner du dig mitt i en möjligheternas värld där hårt slit lönar sig och omgivningarna kryllar av liv.

Black Desert Online är en fascinerande kombination av traditionellt och modernt som tar tillvara mycket av det som gått förlorat i många nya onlinerollspel. Det är en balansgång som inte alltid lyckas fullt ut, men som bör vara intressant för genre­fantaster som inte har något emot krångliga spelsystem och repetitiva blodbad.

Black Desert Online Reviewed by on .
3.95

Utslag

79
79
En vacker och levande värld fylld med koreansk grind.

I korthet

Vad är det?

Öppet mmo med mycket grind

Utvecklare

Pearl Abyss

Utgivare

Daum Games

Webb

blackdesertonline.com

Cirkapris

280:-

Pegi

Ej klassificerat

Testat på

I7 930, Geforce GTX 770, 16 GB RAM

Kolla även in

Archeage, ej recenserat

About The Author

Smålänning i Dalarna som spelar alldeles för mycket mmorpg. Och allt annat också, för den delen. Några odödliga favoriter: Monkey Island, Theme Hospital, World of Warcraft, Team Fortress 2 och massor av obskyra indietitlar.

Related posts