Battlefield 1

Battlefield 1

Dice vrider tillbaka klockan till det moderna krigets gryning.

Av Joakim Kilman

Bakom den märkligt kryptiska titeln Battlefield 1 döljer sig en intressant överraskning. Efter åratal av modern, till delar futuristisk krigföring bestämmer sig Dice för att ta ett antal steg tillbaka – ända till det stora kriget som rasade mellan 1914 och 1918. Det första världskriget har skildrats förut i spelform, som i Wings och Valiant Hearts, men inte på det här påkostade, storslagna sättet.

Av trailern att döma kommer vi att få tampas inte bara med kavallerister, tanks och attackflygplan utan även med fruktade fiender som den vidriga senapsgasen. Det är med andra ord inte bara omväxling i form av andra miljöer i en annan tidsperiod. Med inslag som hästar, leriga skyttegravar, kemisk krigföring och bajonetter öppnar man för en dynamik i striderna som i bästa fall kan ge Battlefield 1 en alldeles egen identitet. Att få leka röde baronen och flyga fram i skrangliga propellerplan är bara det nog för att göra vem som helst nyfiken.

Kampanjen kommer låta oss spela som flera olika personer (varav minst en är kvinna) på olika tidpunkter och platser, och ämnar försöka göra singleplayer mer likt multiplayer genom användandet av öppnare områden och fler möjligheter att använda fordon. Apropå fordon: allt från motorcyklar till tanks, flygplan och slagskepp kommer finnas representerade.

I multiplayer får vi se både gamla och nya spellägen på kartor i både franska alperna, italienska städer och arabiska öknar. Miljöerna ska vara förstörbara på samma dynamiska nivå som i Bad Company.

Det finns fyra klasser att välja mellan: assault, medic, support och scout. Alla med sina egna specialiteter. Därutöver finns också två särskilda klasser fokuserade på fordon: piloter och tankförare. Gott om vapen finns (förstås) också, från tunga maskingevär till svärd – eller varför inte klippa till din fiende med en spade? Bajonetten är ett av de mer intressanta inslagen, då den kommer med förmågan att göra tjurrusningar mot fienden. När du väl börjat rusa kan du dock inte sluta förrän du antingen träffar en fiende, en vägg eller blir dödad på kuppen.

Just mötet mellan gamla stridssätt och modern krigsföring låter intressant. Kavalleriet kan rusa fram med svärden i högsta hugg, bredvid moderniteter som tanks och bombplan. Ambitionsnivån är onekligen hög, och det är lätt att bli exalterad över nya möjligheter i en genre som kan behöva en vitamininjektion vid det här laget. Frågan är hur väl alla de här inslagen fungerar ihop, men på förhand ser det utan tvekan både lovande och imponerande ut.

Liten info

Utgivare

EA

Utvecklare

Dice

Webb

battlefield.com

Release

21 oktober

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts