Battleborn

Battleborn

Färgstarkt med ett harhjärta under grannlåten.

Av Rikard Olsson

Battleborn kallas för en ”hero shooter”, vilket är PR-språk för ”fps möter moba”. Dussintals färgstarka karaktärer fyller således ut ensemblem, med en mix av tanks, helare, närstridskämpar och prickskyttar. Varje spelstil blidkas och att hitta en favorit bland alla dessa tog ett bra tag. Precis när jag fastnat för den snobbiga roboten (snobboten?) Marquis med sin tillfredsställande steampunkpistol, föll blicken på Oscar Mike, en parodi på alla dessa generiska spacemarines.

Om det är något Battleborn inte vill är det emellertid att framstå som just generiskt. Designen är nästan irriterande klatschig och karaktärerna kastar konstant ur sig skämt och vassa repliker. Varje mening är en punchline.

Där karaktärsdesignen står för variation är flerspelarlägena mer likriktade. De två som starkast visar prov på spelets mobainfluenser är incursion och meltdown som bägge går ut på att eskortera AI-kontrollerade robotar till olika platser på banan, samtidigt som man försöker hindra motståndarlaget från att göra detsamma. Uppdragen är stundtals underhållande men det hektiska tempot gör det svårt att faktiskt få igång någon riktig strategi inom laget, varpå de flesta matcher urartar i kalabalik. Därför höll jag mig mest till klassiska capture the flag, som är kompetent underhållning utan att kännas varken bättre eller sämre än genomsnittet.

Njutningen dämpas dock av två stora problem, varav det första är det klumpiga matchmaking-systemet som regelbundet sätter ihop matcher där mitt lag inte har någon spelare över level 10, varpå varenda motståndare är över nivå 20.

BB_05

Dödfödd för strid

Där Battleborns brister som mest är emellertid i den undermåliga optimeringen. Med lägsta inställningarna klarar jag med nöd och näppe ett solouppdrag eller en multiplayermatch, även om skärmuppdateringen hackar runt 20-strecket och ibland fryser helt. Om jag däremot ger mig på ett storyuppdrag i co-op börjar spelet genast fräsa, hacka och spotta, med en skärmuppdatering som snittar på runt ospelbara 3–4 rutor i sekunden. Efter att ha frågat medspelare och besökt spelets Steam- och Reddit-forum var det tydligt att jag inte var ensam om problemen.

Och det är synd för jag hade faktiskt som mest kul i just storyläget. Kampanjen är knappast världsomvälvande och manuset kryper sällan över Borderlands lägstanivå, men det är kul att meja ned vågor av robotar och varje uppdrag har någon liten egenhet som gör att det skiljer sig. Det är också här jag faktiskt får chansen att leka med karaktärernas egenheter och förmågor, på ett sätt som de spretiga matcherna sällan tillåter.

Det är dock knappast klanderfritt bortom den tekniska hopplösheten. Om du, till exempel, påbörjar en storykampanj med andra spelare är du fast i den. Även om du hoppar ur kan du inte starta en ny match innan den första är avslutad. Detta görs värre av att det inte går på förhand välja vilken bana du vill spela, utan det bestäms genom röstning när matchen redan har börjat. Du kan bara hoppas på att du får den banan du vill ha eller att ingen hinner välja din favoritkaraktär först – annars är det bara att genomlida eller vänta trekvart på ett nytt försök.

Battleborn vill framstå som ohämmat men är formlöst, det vill vara fyndigt men blir mest tröttsamt. Det är spelens motsvarighet till Brommapunk – fullt av köpt attityd utan något som backar upp det. Spelet sträcker på sig, sprider ut sina påfågelsfjädrar så brett det bara går, men det osar desperation. Det stärker intrycket av ett spel utan självförtroende, som ständigt räds att dess publik ska tappa lusten eller se igenom dess tomma poserande. Om inte den risiga tekniken skrämmer bort dem innan dess, det vill säga.

I korthet

Vad är det?

Mobainspirerad action med glimten i ögat. Exakt hela tiden.

Influenser

Borderlands, League of Legends

Spelas på

Intel i5-750, 6 GB ram, Radeon HD 6870/Geforce GTX 460, 50 GB hdd (minimum)

Intel i5-750, 6 GB ram, Radeon HD 6870/Geforce GTX 460, 50 GB hdd (rekommenderat)

Kolla även in

Loadout¸PCG 212, 84 %

 

Vad är det

Cirkapris 400:-

Releasedatum Ute nu

Utgivare 2K Games

Utvecklare Gearbox Software

Multiplayer Ja

Webb battleborn.com

Pegi 16

 

Battleborn Reviewed by on .
3.15

Utslag

63
63
En färggrann urladdning som dras ned av tekniska problem och påklistrad attityd.

 

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts