Baldur’s Gate: Siege of Dragonspear

Baldur’s Gate: Siege of Dragonspear

En senkommen expansion till en älskad klassiker.

Det går inte att överskatta vilken inverkan Baldur’s Gate hade på rollspelandet när det släpptes 1998. En genre som då i mångt och mycket ansågs vara stel och död fick nytt liv, och spelet var ett viktigt steg mot det fantastiska utbud av fantasyrollspel vi har idag.

Med det i åtanke blir det kanske lite mindre märkligt att kärleken till Baldur’s Gate fortfarande är så stor att det är logiskt att släppa en expansion till det – 18 efter dess release. Siege of Dragonspear är utvecklat av Beamdog, men de lyckas återskapa Biowares recept ganska väl. Det slirar ibland, men den övergripande atmosfären och tonen är rätt.

Berättelsen kommer imponerande snabbt igång efter en kort inledning som knyter an till slutet av originalet. Här slösas inte mycket tid, utan en ny kris uppenbarar sig och det gäller för dig att ge dig ut och lösa alla världens problem. Den här gången är det ett korståg som orsakar floder av flyktingar. Det uppdagas snart att korsfararna har sitt fäste i det titulära slottet Dragonspear.

Vägen mot Dragonspear kantas av möten med sidokaraktärer och gott om små och större sidouppdrag, men på det hela är detta en väldigt linjär expansion där du hela tiden rör dig framåt. Det gäller att rensa ett område på innehåll innan du går vidare för senare kanske du inte kan gå tillbaka.

Det utökade antalet karaktärer samtidigt på skärmen gör att striderna fokuserar ganska mycket på kontroll, där det gäller att låsa fast motståndare och hindra dem från att översvämma din grupp äventyrare. Det erbjuder en välkommen dimension till de så bekanta slagsmålen.

Det har riktats en del orättvis kritik mot expansionen på internet, men kritiken mot uppsjön av buggar som bland annat får spelet att krascha i tid och otid är däremot berättigad. Vissa områden och uppdrag är rena minfälten av buggar, och särskilt i inledningen kraschade spelet ofta. Det är synd, för det drar ner helhetsintrycket rejält.

Manuset är överlag intressant, även om det har en del klumpiga inslag. Det är lite väl bekvämt enkelt att övertala kriminella att anmäla sig själva, till exempel, och en del replikskiften är valhänta. Den där utlovade belägringen av Dragonspear är inte så mäktig som den borde varit heller. Men oftast har jag ändå roligt med Siege of Dragonspear, trots tekniska brister och oslipade inslag. Spelet har mer att erbjuda än nostalgi, och påminner om varför Baldur’s Gate blev en klassiker från första början.

I korthet

Vad är det?

En ny expansion till Baldur’s Gate, så här 18 år efter originalets release.

Influenser

Original-Baldur’s Gate i första hand.

Spelas på

CPU 1 GHz, 512 MB RAM, 2 GB HD

Kolla även in

Pillars of Eternity, PCG 226, 93 %

Liten info

Cirkapris 180:-

Release Ute nu

Utgivare Beamdog

Utvecklare Beamdog

Multiplayer Ja

Webb siegeofdragonspear.com

Pegi 12

Baldur’s Gate: Siege of Dragonspear Reviewed by on .
3.5

Utslag

70
70
En underhållande men ojämn expansion till en odödlig klassiker. Buggar drar ner helhetsintrycket.

About The Author

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Related posts